Posten i Rävvåla / Saxdalen från början av 1900-talet.
Familjen Öhrnqvist bodde här, nuvarande Oxbrovägen 32, fader Gustaf f: 1853 i Väse i Värmland, moder Hilda Maria f: 1882 i Ljusnarsberg, sönerna Georg f: 1906 och Tage f: 1908. Fader Gustaf var folkskollärare, praktiskt med skolan på andra sidan vägen, det som senare blev Sjöstrands mekaniska verkstad. Här var även den första posten i byn Rävvåla, i ett uthus som står kvar än i dag, i mycket fint skick. De skötte om posten som hämtades i Grängesberg med häst och vagn. Det berättas även att en ”Gubben Stenqvist” hade en enaxlad mindre kärra som han gick med till Grängesberg och hämtade post. Kärran brukade stå utanför postkontoret. Jag har hittat anteckningar efter min Farfar, att även han hämtade post ibland från Grängesberg. Byborna fick sedan hämta posten själva i ett eget postfack inne på postkontoret.
Ett gammalt foto med Öhrnqvists hus och
Rävvåla Skola där Gustaf Öhrnqvist var
lärare.
Hjalmar Runnberg (han som hade affär och bensinmack i byn) började bygga huset mitt emot Arnold Johnsons affär. Marken ägdes av familjen med fader Widik Runnberg. Sonen Georg Öhrnqvist gift med Klara f: 1905 i Grängesberg, köpte och färdigställde huset av Hjalmar Runnberg och flyttade in på övervåningen, och posten hyrde lokaler på bottenvåningen. Georg står som ”Poststationsföreståndare” i Kyrkboken.
Det är alltså byns andra poststation.
Nu blev det lantbrevbäring också, genom Georgs försorg, hustrun Klara skötte postkontoret.
Senare köpte gruvbolaget ett antal hus i byn, däribland detta hus, som de använde som tjänstebostäder och hyrde ut till anställda.
Efter gruvans avveckling såldes huset och är nu åter i privat ägo
Posten sökte sig nya lokaler och hyrde in sig i det hus som i dag kallas ”ELIM-huset”, som då ägdes av Aronsson.
Årtalet är osäkert, kanske omkring 1950-talet.
Mary Nilsson (gift med Hasse Nilsson som drev bageriet) började att arbeta här på postkontoret.
Mary f: 1924 kommer från gården ”Fäbackens” på Malbacken, hette Danielsson som ogift.
Efter Hasse´s bortgång gifte hon sig med Bengt Ek, mycket välkänd inom Saxdalens IF.
Emellertid var lokalerna inte så lämpliga, man såg sig om efter nya.
Den 30 april 1954 köper Målarmästare Mauritz Andersson huset norr om Elimhuset där det tidigare varit bl.a cykelaffär.
Han iordningställer en lokal på 35 m² som Postverket får hyra.
Här ett hyreskontrakt från sista tiden som posten hyrde lokal av Mauritz.
För lokalen på 35 m² betalade de en en årshyra på 1510 kronor, inkl. el,värme och snöskottning.
Här hade nu också Eivor Jakobsson börjat arbeta, efter en tid i Grängesberg.
År 1969 byter Postverket namn på byns postadress till ”Grängesberg 4”
År 1971 blir lokalerna uppsagda och posten flyttar nu snett över vägen in till affären som tidigare i folkmun kallades ”Finn Karl Eriks”, där Bror Carlsson nu i kombination driver en kiosk, bensinmack och ungdomsgård.
I mitten av 1980-talet sker försäljning av denna fastighet, och posten behöver åter nya lokaler.
Vid före detta Elis Runnbergs Herrekipering driver nu kommunen en ungdomsgård, och där finns lediga lokaler. Posten flyttar än en gång till nya lokaler.
Under flera år har krafter varit i rörelse i byn, mest pådrivna av Gottfrid Persson, som arbetat för att återfå postnamnet Saxdalen.
Året 1986 faller Postverket till föga och adressen ändras från ” Grängesberg 4” till ”Saxdalen”.
I samband därmed börjar firandet av Saxdalens dag, som sedan fortgått varje år sedan 1986.
Efter Georg Öhrnqvist övertog Einar Haag postutdelningen i byn, till början med att han cyklade runt i byn till alla postlådor. Detta utökades senare till lantbrevbäring, som omfattade även byarna Olsjön, Bringsjöberg. Löfkullen med flera. Nu hade han en bil och körde med.
Kommer i håg att i folkmun kallade man hans bil för ”stälphugget” (om nu någon vet vad det är), det var en Ford Anglia med bakrutan som lutade åt ”fel” håll.
Einar Haag hann med 20 år i postens tjänst som brevbärare, och slutade 1969. Därefter blev det lantbrevbäring som utgick från Grängesberg eller Ludvika.
Postverket beslutar att lägga ned Postkontoret år 1993, då även Eivor Jakobsson slutar sin tjänst, efter 38 år som anställd vid Postverket.
I den s.k. Finn Karl Erikes fastighet drivs nu en ”Jourlivs” av Gunilla & Jessika Tillman. De öppnar den 17 augusti 1993 ”Post i butik” i sina lokaler där man har möjlighet att uträtta sin postärenden.
Postverket sänker dock ersättningen för den verksamheten med 30 %, varför de inte ser sig ha möjlighet att driva postservicen vidare.
Fredagen den 30 juni 1995 stänger man ”Post i butik” och Saxdalen står nu utan postkontor, härefter får man förlita sig på lantbrevbäringen, eller kontor i Grängesberg.