Snögubben i Saxdalen


Historien om snögubben har sin början år 1965, nästa år är vår tradition 60 år gammal.

Rune Karlsson var lärare i Saxdalens skola vid den tiden, hans hustru hette Katharina och var inflyttad från Schweiz. I hennes hemtrakt hade de tradition att hälsa våren genom att bränna en snögubbe. Katharina Karlsson tyckte att vi i Saxdalen skulle ta upp den seden även här.

Den första snögubben byggde man hemma hos Vaktmästarparet Gottfrid och Lilly Persson, de bodde på övervåningen i den lärarbostad som blev riven många år senare.

Valborgsmässobrasan var då på den plats som kallades Slamhavet vid sjön Saxen, hela det området är numera borta och sjön har återtagit platsen. Snögubben drogs av byns barn på en cykelkärra till brasan.

På skolgården
Nästan framme vid brasan, Kumlanders hus med tvättstugan i bakgrunden.

Snögubben har vuxit med åren, så även intresset. I år 2024, var det ”publikrekord” vid brasan, uppskattningsvis 1500-2000 personer som såg när byn hälsade våren. Saxdalens Manskör, som en gång i tiden bildades för att hälsa våren just i samband med snögubbe-bränningen. De var som vanligt på plats och sjöng visor med vårlig anknytning. Brasan är i dag på den plats där huset som Kumlanders bodde i.

Numera är snögubben så stor att det behövs lyftkran för att få den på plats på brasan.
,