Manskörens svanesång


1994 fick Ulf Holm en fråga om han kan göra en svan till manskören, och vad kan inte Ulf, och då blev denna tillverkad.

Hur man nu gör en svan, kan man fundera på.

Som jag brukar säga: ”Allt har en historia”. Här kommer historien om svanen som vi sett flertalet gånger i Folkets Hus, nu skall den få bo vid Runnbergs Gården, på Teatern.

Lars Persson berättar:

Plats på scen hette en helaftonsföreställning som Manskören hade premiär på i mars 1995 i Cassels och som blev en succé med stor publiktillslutning och fina recensioner i pressen. Det blev fem föreställningar totalt som gavs . I föreställningen ingick musik från opera, operett, musikal, revy m.m. Det är här Ulfs svan kommer in i bilden med följande bakgrund:
.
I sången Elsas dröm ur operan Lohengrin av R Wagner kommer Kerstin Ståhl (Elsa) in på scenen som sopran och utklädd till valkyria (sagoväsen) med en varm korv på en gaffel och hon sjunger tillsammans med kören. Efter en stund dyker Åke Lundeberg upp utklädd till riddare dragandes på en svan. I operans handling, som är en saga, kommer en riddare sjövägen dragen av en svan för att försvara Elsa mot angrepp. Scenen med Kerstin Ståhls och Åke Lundeberg är en sorts parodi. Om man inte känner till bakgrunden var det säkert många som undrade varför Åke kom indragandes med denna vackra svan, men den är alltså central i operans handling.

,