Förr i tiden – på 1950-talet – var julskyltning något helt annat än idag. Och i Saxdalen var det väldigt speciellt! Det var t.ex. bestämt att julskyltning skulle äga rum under den första söndagen i Advent. Vare sig före eller efter.
I J.Elis fall betydde det att han hade lördagsöppet till kl 15.00. Därefter började själva arbetet med att skylta om inför JULSKYLTNINGEN.
Nu var det så att J.Elis lade ner stor möda och omsorg på denna julskyltning och av den anledningen hyrde han varje år in en dekoratör från Tekniska Museet i Stockholm, Fritz Rosell.
Fritz tyckte säkert att det årliga besöket i Saxdalen var både exotiskt och avkopplande, så avkopplande att han oftast redan var ankommen när han med tåg ankom till Grängesbergs Central! Dessutom hade han investerat alla sina pengar i mat och dryck i restaurangvagnen under resan från Stockholm.
Så J.Elis fick börja med att betala droskan från Grängesberg till Saxdalen.Oftast gick nu käre Fritz till en stunds vila medan J.Elis och mamma Alma förberedde skyltningen med noggrann städning och polering av golv, fönster och glasdiskar.
Småningom väcktes vännen Fritz, fick sig ett par koppar starkt kaffe till livs och kunde sedan börja utsmyckandet av lokal och skyltfönster inför den hägrande julskyltningen – alltid iklädd sin vita ”doktorsrock”. För ändamålet hade Fritz i förväg och i sin atelj6 på museet i Stockholm tillverkat diverseutsmyckning som nu kom till pass: Stjärnor, tomtar, granar och mycket mera!
Arbetet pågick till långt inpå småtimmarna och avslutades i regel vid 4-tidenpå morgonen.
När Fritz karriär närmade sig sitt slut ersattes av han av en lokal förmåga:George Åhlström. Om George kan sägas att han hade god hand med verktyg och arkitektoniska lösningar, som t.ex. att måla om bakstyckena i skyltfönstren och återmontera dessa. Han behövde heller aldrig gå och lägga sig under tjänsten – även om han alltid tog det lugnt…
Jag vet att Marie-Louise medverkade i många år under dessa Adventsnätter genom att dekorera och pynta, drapera tyger, sätta upp tomterader och kläden obligatoriska julgranen. Vår familj deltog i julskyltningarna under stor del av 1970-talet och av våra barn så hann i varje fall Maria med att uppleva julskyltningen bakom kulisserna…
Söndag första Advent var Skyltsöndag. Och då var det så att alla handlare i byn drog upp sina rullgardiner och jalusier prick kl 16.00! Alla – precis alla – i byn var då på fötterna, utanför butikerna lyste marschaller och facklor.Självklart var det kallt och snö, och de flesta åkte byn runt på sina sparkstöttingar!
Och det var mycket att titta på: Hjalmar Runnbergs diversehandel och kaf6,Harald Runnbergs speceriaffär, Arnold Johnsson diverseaffär (Med sport och leksaker!!, Karlströms speceriaffär, Konsum, Järnhandeln och J.Elis Runnbergs Manufaktur och Herrekipering! Med tillstånd att sälja preventivmedel…Jag är naturligtvis partisk, men tycker nog ändå att vi – J.Elis Runnbergs Manufaktur och Herrekipering hade den finaste julskyltningen, varje år.
Per Gunnar Runnberg berättar om förberedelsen till julskyltningen.