2 – Roland Keijser


Roland Keijser föddes i Mockfjärd 1944, men växte upp i Grängesberg i en familj som var musikintresserad. Redan när han var 15 år spelade han klarinett i Grängesbergs Orkesterförening som leddes av Åke Bengtsson. Ungefär samtidigt började han spela saxofon med lokala dansorkestrar som det fanns gott om i Ludvikatrakten.

1966 åkte han till Uppsala för att studera konsthistoria, filosofi, estetik och musikvetenskap. Där började också hans karriär som musiker. Roland kom att spela en mängd olika instrument som tenor­­- alt- och sopransaxofon, klarinett, indiska flöjter, skalmeja med flera. Han har också komponerat många melodier.

Han har spelat in en mängd skivor med stor musikalisk spännvidd och som jazzmusiker fått flera utmärkelser som Jan Johansson-stipendiet 1994 och Christer Boustedt-priset 2015. År 2017 tilldelades han Lars Gullin-priset. I motiveringen kan man bland annat läsa följande: ” Roland Keijser har en lång och brokig musikerbana bakom sig sedan 1960-talet och spelat såväl progressiv rock som världsmusik, svensk folkmusik och jazz. Han är musikanten som lika gärna spelar amerikansk jazz, traditionell folkmusik från Marocko eller Dalarna och gör det med den djupaste kunskap om musikens innersta väsen. På sitt huvudinstrument, tenorsaxofon, tillhör han sedan flera decennier en av landets främsta jazzmusiker.”

I början av 1970-talet tröttnade han på det ständiga turnélivet som musiker och bosatte sig i Saxdalen i ett litet enkelt hus utan rinnande vatten och med vedspis och utedass. (sista huset efter Kallhagsvägen, ca 500 meter från den plats vi står på) Där sökte han ett mer hälsosamt liv och ägnade sig åt makrobiotik där man lägger stor vikt vid kostens betydelse för hälsan. Efter drygt åtta år i huset i Saxdalen flyttade han med sin familj tillbaka till Uppsala. Men han återvände ständigt om somrarna till huset och naturen i norra Saxdalen, som betydde mycket för honom.

Roland Keijser avled den 25/1 2019 i Uppsala. Hans stoft har spritts vid Asplövstjärn och platsen har döpts till ”Roland Keijsers kulle.

Roland Keijser