SIF klubbstuga


I Oxbrobäckens dalgång strax bakom nuvarande (2024) Saxdalens Förskola finns ett litet heltimmrat torp, med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden.

På en karta från 1797 finns ett boställe utmärkt som bör vara föregångaren till SIF´s klubbstuga. Hemmanet kallades ”Kvarntorpet”, eftersom det fanns en ”skvaltkvarn” i Oxbrobäcken i nära anslutning till stället. Kvarnens mjölnare bodde då i torpet.

Skvaltkvarn

Vad är då en skvaltkvarn?

Ett horisontellt placerat vattenhjul i strömfåran, som med en axel utan växel driver en horisontellt liggande kvarnsten, främst för malning av säd. Vid arkeologiska utgrävningar norr om Sölvesborg, fann man en skvaltkvarn som kunde dateras till omkring år 1070.


Förenklade skisser på en skvaltkvarns uppbyggnad. (Från Wikipedia)

Ris Eric Jansson föddes 5 augusti 1802 i Wahlgärdet, Grangärde socken, tillsammans med två syskon. Fader hette även han Eric Jansson född 19 februari 1775 i Wahlgärdet, modern hette Cherstin Larsdotter född 9 september 1778 i Flen, Floda socken.

Ris Eric träffade Stina (Christina) Ersdotter född i Olsjön 29 September 1802. De gifte sig 20 Oktober 1826, och bodde då i Olsjön. De fick med tiden 4 barn, Maja Stina, Sara, Hans Eric och Johanna.

Omkring 1830 flyttar familjen till Räfvåla, till ett torp som kallades ”Kvarntorpet” som låg vid Oxbrobäcken. Ris Eric står i kyrkboken som ”Mjölnare”. I kyrkboken från mitten av 1850-talet är ”mjölnare” överstruket, och Ris Eric benämns nu istället som ”Torpegare”, förmodligen har nu Ris Eric slutat att mala. Samtidigt är deras dotter Johanna med sin make ”inhysesmågen” Jan Eric Jansson inneboende i torpet. I mitten av 1860-talet står fortfarande Ris Eric som ”Torpegare”.

Den 28 augusti 1865 avlider Ris Eric, hustrun Stina Ersdotter bor kvar i Kvarntorpet till sin död 21 maj 1880. Förmodligen står nu torpet obebott fram till år 1900.

Vid årsskiftet 18-1900 blev byns första skola, byggd 1859 vid Oxbrovägen 35 för liten, socknen beslöt att ett nytt skolhus skall byggas.

Man fann då lämplig mark vid nuvarande Gamla Gruvvägen, och Grangärde Socken inköpte ett hemman som kallades ”Kvarntorpet”, namnet efter en skvaltkvarn, vid en dambyggnad i Oxbrobäcken.

På den nyinköpta marken uppfördes 1902 en skolbyggnad med 2 lärosalar och även 2 lärarbostäder, den som i dag (2024) är Saxdalens förskola.

Det timrade bostadshuset, Kvarntorpet, med kök och kammare, plockades ned och återuppbyggdes vid Oxbrobäcken. Den blev under en tid använd som slöjdlokal för skolans träslöjd.

När den nuvarande, före detta, skolbyggnaden uppfördes 1915, tillsammans med två hus som lärarbostäder, flyttades träslöjden till det första skolhuset vid Oxbrovägen 35. Nu kom den lilla torpstugan vid Oxbrobäcken att utnyttjas som tvättstuga för lärarfamiljerna, och en pannmur murades in. Vatten fick hämtas i bäcken, där även tvätten sköljdes efter byket. Det använde tvättvattnet tömdes ut över trägolvet i torpet, och fick rinna ut genom hål borrade i golvet. En stortvätt för ett hushåll kunde då ta 3 dagar i anspråk, och ångan från tvättgrytan i pannmuren fyllde hela tvättstugan med dimma.

I början av 1930-talet moderniserades tvättstugan med ett betonggolv, i stället för det gamla trägolvet. Vatten drogs in och en avloppsledning ordnades ut i Oxbrobäcken. Med tiden blev det allt vanligare med egen tvättmaskin i hushållet, och torpet hade spelat ut sin roll som gemensam tvättstuga.

Omkring 1976 kom stugan i Saxdalens IdrottsFörenings ägo, om det var genom köp eller ”gåva” från kommunen är inte helt klart.

Genom stora frivilliga insatser, både ekonomiskt och med arbete, renoverades och inreddes det gamla torpet. Det fungerade som möteslokal och även som festlokal. Efter en runda i det närliggande elljusspåret kan man njuta av bastu och dusch i klubbstugan.

Under SIF´s storhetstid utgjorde klubbstuga den naturliga samlingsplatsen, mängder av plaketter och priser samlades i stugan. Under de åren fanns inom SIF, herr-, dam-, B-, ungdoms-, knatte-, fotbollslag, friidrott, skidor, terränglöpning, ishockey m.fl. sektioner.

Med tiden avtog dock intresset för en idrottsförening i Saxdalen, och klubbhuset kom att hamna i ”törnrosasömn”.


Efter att klubbstugan nu under många år ej brukats, har den så kallade ”Tidens tand” börjat gnaga på det gamla mjölnartorpet, tyvärr ser man förfallet komma.