2021


Ellinor Brolin

Lördagen 31 juli, första dagen i Dan Andersson veckan, kom Ellinor Brolin till Runnbergs Gården med ett finstämt visprogram. Vädret var osäkert därför flyttade vi in i den nya samlingslokalen, som fått namnet ”TEATERN”.

Närmare ett hundratal personer var med på en mycket bra konsert.


Old Mopeds

Sista lördagen i Dan Andersson veckan kör mopedklubben ”OLDMOPEDOS” ,som i år 10-års jubilerar , ett mopedrally på omkring 3 mil. Årets rundtur, med start vid Runnbergs Gården i Saxdalen, gick först  till Sunnansjö sedan till Abborberg, där deltagarna utspisades med hamburgare,  sedan vidare via Olsjön och över Saxberget till norra Grängesberg. För att via cykelbanan återvända för målgång vid Runnbergs Gården. Doften av tvåtaktsmotorer låg tung över startplatsen när 50-60 talet mopeder startade sin rundtur. ”Knallen Curt” var även på plats med ett stort utbud av mopedreservdelar.

Rävvåla Kulturförening hade visning av den gamla Lanthandeln, som även serverade kaffe vid gårdskaféet vid Runnbergs Gården.


Saxdalens dag

I ett strålande väder firade vi i går, lördag 21 augusti, den 25:e Saxdalens Dag. Hela byn ”stod på tårna” med flera loppis runt om i byn, öppet hus i Gymmet vid Saxdalens Skola mm. Eftermiddagen tillbringade vi på tunet vid Runnbergs Gården, som besöktes av upp emot 200 personer. Flertalet knallar och hantverkare var på besök med sina alster, Saxdalingarna stod för den musikaliska underhållningen, i Valvet visades filmen: ”Historien om Runnbergsgården”. Saxdalens fina vandringsleder presenterades av Rolf Pålsson, PRO deltog med lotteri. Lanthandeln från 1933 och muséet var öppna för visning, Cafét serverade korv, kaffe mm. Vidare blev det invigning av den nya samlingslokalen, där utdelning av årets Rävvålakrok skedde, årets förvaltare av Rävvålakroken blev Lotta & Jimmy Eriksson som startat och med stor framgång driver ”Träna i Saxdalen” med lokaler i Saxdalens Skola. För barnen fanns en hoppborg samt ansiktsmålning, dagen avslutades med ett ”Godis regn”.

Inför starten Saxdalens dag 2021
Systrarna Wallman, Britt-Marie, Ulrika och Kerstin ordnade nytt kassarekord i Runnberg´s Café
Anders i väntan på Teaterinvigningen
Gårdstunet fylls med allt fler besökare.
Saxdalingarna svarade för musikunderhållningen, här på nya scenen i ”Teatern”
Alma Wallman sjöng några finstämda visor
Många besökare
Förra årets krokinnehavare Tommy Persson
2021-års Krokförvaltare, Lotta & Jimmy Eriksson för sitt drivande av ”Träna i Saxdalen”
Lotta & Jimmy Eriksson
Saxdalingarna under ledning av Janne Wallman

Konstrundan 6-7 november

Konstrundan i Ludvika kommun.

Under Allhelgonahelgen hade Rävvåla Kulturförening samlat utställare vid Saxdalens Skola, som visade tavlor, foton, kläder och hantverk. Under lördag och söndag besöktes utställningen av närmare 300 personer, där det även fanns  varm korv och kaffeservering att avsmaka.

Emma Albenius visade datorritade porträtt.

Ola, son till konstnären Bo Ericson från Saxdalen visade oljemålningar från sin fader.

Marjolein van den Bogaert deltog med verk i olja.

Henrik Larsson med fina naturbilder

Lilian Rådman visade och sålde byhästar och en hel del textilier.

En uppskattad klädkollektion kallad ”Hyllning till hembygden” med en för dagen nyframtagen dräkt, visades av Kristin Karlsson.

Saxdalens Manskör firar i år 40 år sedan start, och visade en del gamla scenkläder.

Rävvåla gamla Folkets Hus, som revs 1959, samt en del andra modeller och dioraman visades av Lars-Åke Wettercrantz.

På lördagen underhöll Emma Albenius med sång och gitarr.

Emma Norberg sjöng, till gitarr av Roger Broberg, på söndagen.

Rävvåla Kulturförening serverade kaffe med dopp och varm korv, i skolans samlingslokal. Där visades även en film av Hanna Eriksson, inspelad i samband med byggandet av modellerna och dioraman, som visades på utställningen.

,